Folie Fatale

Een folly (of 'folie' in het Frans) is een architectonisch kunstwerk. Een gebouw schept doorgaans ruimte (voor een bepaalde functie of een bepaald gebruik), maar deze folly schept leegte. De binnenzijde van de huls is als een all-around spiegel uitgevoerd, zodat het object zelf hierachter 'verdwijnt'. En wie zich in de folly begeeft, wordt visueel uit de ruimte 'weg gereflecteerd' (de spiegel werkt als 'centrifuge'). De huls is flinterdun en daarmee werkelijk "oppervlakkig". Van buiten is hij glanzend zwart.

Dat maakt het object zowel sacraal als sensueel. Ook het marmeren element binnenin speelt met die dubbelzinnigheid: het houdt het midden tussen een crypte en een bad. Het is 3m lang, dus een maatje groter dan menselijk. Het geheel staat op een gouden H-profiel. Dit benadrukt haar luxe door de vergulding en onderbenutting van een - normaal gesproken - puur functioneel dienend element. De titel Folie Fatale geeft aan dat het hier om een verleidelijk maar ook gevaarlijk object gaat.

Folie Fatale werd voor de Nederlandse Archiprix 2003 genomineerd (finalist) en tussen de wereldtop gepubliceerd in 1000 Architects.